Met een Tribal tattoo laat je zien wie je bent

De term Tribal tattoo is afgeleid van het Engelse woord tribe, dat stam betekent. In vroeger tijden werden tattoo's gezet door inheemse volkeren om op die manier te laten zien dat ze tot dezelfde stam behoorden, dit kon je zien aan het symbool dat ze droegen. Stammen uit Noord-Amerika, Borneo en Nieuw Zeeland gebruikten tattoo's om stammen en families binnen die stammen te onderscheiden.

Statusaanduiding met een tribal tattoo

Tattoo's worden bij inheemse volkeren ook gebruikt om iemands status binnen de stam aan te duiden. Hoe belangrijker en hoger in rang iemand is, hoe meer tattoo's hij draagt. Daarnaast worden tatoeages gezet als onderdeel van het huwelijksritueel. Man en vrouw dragen hetzelfde symbool om te laten zien dat ze voor het leven aan elkaar zijn verbonden.

De introductie van de tribal tattoo in de westerse cultuur

Toen in de 17e eeuw de ontdekkingsreizigers de wereld rond reisden, kwamen de westerse landen in aanraking met de culturen van de inheemse volken die werden ontdekt. Zo deed dus ook de tribal tattoo zijn intrede in onze cultuur. Zeelieden lieten de afbeeldingen zetten en namen ze zo mee naar huis. Tatoeƫerders in Europa combineerden de oorspronkelijke afbeeldingen met hun eigen ideeƫn, waardoor helaas in de loop der eeuwen veel van de oorspronkelijke cultuur van de tribal tattoo verloren is gegaan.

De moderne tribal tattoo

Vandaag de dag is de tribal tattoo nog steeds populair zowel bij mannen als vrouwen. Vooral de Polynesische afbeeldingen van de Maori die op Borneo leven zijn erg in trek. De basis wordt nog steeds gevormd door zwarte lijnen, soms wordt wat kleur toegevoegd. De grote afbeeldingen zijn wat minder populair geworden, tegenwoordig wordt meestal gekozen voor kleinere tattoo's op de schouder de voet of zelfs achter het oor. Wie toch een grote tribal tattoo wil laat deze vaak plaatsen op de rug, de bovenarm of in de zij.

  • De tattoo sleeve
  • Japanse style
  • Een tijdelijke tatoeage?
  • Tribal tatoeage
  • Tattoolettertype